Salihli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Salihli Ziraat Odası > Haberler > Başkan Yalvaç budak yapan çiftçilerle birlikte

Başkan Yalvaç budak yapan çiftçilerle birlikte

Salihli'de üzüm bağlarında budama işlemleri başladı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, bağlarında budama yapan çiftçileri ziyaret etti. Yalvaç, "Mühendis arkadaşlarımızla birlikte budak yapan çiftçilerimizi ziyaret ederek bilgilendirme ve uygulama çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.

Üzümün oluşması için yapılan budama işlemi Salihli Ovası'nda da başladı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, mühendislerden oluşan ekibiyle birlikte budama yapan çiftçileri bağlarında ziyaret ederek bilgilendirme ve yerinde uygulama çalışmaları yapıyor.

Salihli Ovası'nda başlayan budama işlemiyle ilgili açıklama yapan Başkan Yalvaç, "Asma, sert budanması gereken önemli kültür bitkilerimizden birisidir. Bir yıl evvel oluşmuş ve odunlaşmış bulunan yıllık sürgünlerin yüzde 85 ila 95'inin yaprak dökümünden yeniden uyanmasına kadar geçen dönem içerisinde kesilip çıkarılması işlemine budama denir. Asmaya uygun şekil verilerek korunması, ürün çubuklarının dengeli bir şekilde dağıtılması, ve uzun yıllar kapasitesiyle orantılı bir şekilde ürün oluşturmasının sağlanması için budama yapılır. Ürün verecek olan dallara biz verim çubuğu veya verim dalı diyoruz ki bunlar da bir önceki yıl üzüm vermiş olan dallardır. Budamada biz bu dalları seçer ve asmanın gücüne belirli sayıda bırakırız, zayıf asmalarda 4-5, güçlü asmalarda 8-12 arası verim dalı bırakılır" dedi.

"ÜRETİCİMİZİN EMRİNDEYİZ"

Budama dönemine yönelik çiftçiler için yaptığı çalışmaları anlatan Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç son olarak şu ifadeleri kullandı, "Salihli Ziraat Odası olarak bizler de Türkiye’de en çok Sultaniye kuru üzümün yetiştirilip, ihracatı olan Salihli ovamızda mühendis arkadaşlarımızla beraber budak yapan ekip olarak çalışan çiftçilerimizi ziyaret ederek bilgilendirme ve uygulama yapıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi, 7 gün 24 saat üreticimizin emrindeyiz"